Barcelona in 2014: Er zijn serieuze problemen met de lucht en geluidskwaliteit. Oorzaak? De vele auto’s die toeterend in lange files de binnenstad op slot gooien en de inwoners vergiftigen. Het college B&W twijfelt niet en stelt een stevige Kritische Prestatie Index op: 21% minder auto’s in 3 jaar tijd. Auto’s vooral weg uit de binnenstad. Inmiddels is Barcelona al ver voorbij deze doelstelling. Succesvol beleid door stevig in te grijpen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZORzsubQA_M
Parijs werkt al jaren, met beleid en consistentie, aan een autovrije binnenstad. In 2024 al moet de gehele binnenstad autovrij zijn. Ookhier is de directe aanleiding de luchtkwaliteit. In 2021 besloot burgemeester Anne Hidalgo, na een schokkende meting luchtkwaliteit nog hetzelfde jaar vrijwel alle doorgaande wegen door het centrum af te sluiten van auto’s. Geenkeuze. Haar voorbeeld werd vrijwel direct opgevolgd door Milaan, Rome en Madrid.
Daarmee is een stad niet volledig autovrij: hotelgasten,bezorgdiensten en mensen met een fysieke beperking blijven in staat om een auto te gebruiken.
En zie, 2 jaar later vandaag, blijkt 80% van de Parijzenaren het autovrije stadsbeleid te steunen.
In januari 2022 had de burgemeester van Londen geen andere keuze dan inwoners op te roepen om geen grote fysieke inspanningen te plegen,vanwege een extreme luchtverontreiniging. Dat gold dus ook voor spelende kinderen. Vrijwel direct kondigt deze Sadiq Khan aan om verkeer in de stad (alsgrootste veroorzaker van luchtvervuiling) in 2 jaar tijd met 27% te verminderen. Een heuse Key Performance Indicator, want inmiddels is hem dit gelukt.
Amsterdam doet, heldhaftig, een proef van 6 weken om een van de toegangsweken af te sluiten. En een groot deel van de bevolking zucht, piepten kraakt. Op sociale media mondt dat uit in scheldkanonnades en agressierichting het stadsbestuur. Amsterdam laat zich daarmee van een kortzichtigekant zien: met oogkleppen op in plaats van open vizier.